FESLEĞEN VE REYHAN AYNI BİTKİ Mİ?

Paylaş
 

MOR RENGİ İLE BİLİNEN REYHAN İLE OKŞANDIKÇA MİS GİBİ KOKAN FESLEĞEN AYNI BİTKİ Mİ ACABA?

Merhaba Sevgili Okurlarım;

Bu defa sizlere akraba iki bitkiden bahsedeceğim;  Fesleğen Ve  Reyhan …

İkisi de Ballıgiller ailesinden geldiği için sanırım nedense hep aynı bitkiymiş gibi bahsediliyor.

Fesleğenin kokusu daha yoğunken, reyhanın kokusu daha keskindir. Bana göre de Fesleğen cam önlerimizi süsleyen teneke kutularda ekili dokundukça mis gibi koku yayan çiçeksi bitkidir.

Reyhan arapça ‘’Rieha’’ = koku anlamına gelmektedir.

Reyhan bitkisi aynı zamanda sevgini de sembolü sayılmaktadır.

Bu iki bitkide son derece yoğun baharat notaları içerir. Reyhan, tıbbi amaçlar için çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Fesleğen ise Otların Kralı ya da Kraliyet otu olarak bilinir. Eski çağlarda kralların hastalıklarına şifa buldukları bitkidir. Eski Yunanda kötülüklerden korunma amaçlıda kullanılmıştır.

Mutfakta kullanım açısından; Fesleğen Etkili aroması ile pizzalara, makarna soslarına, çorbalara, domateslere eşlik ederek tat vermekte iken Reyhan sadece salatalarda ve dolmalarda kullanılmaktadır.

Peki bu kadar bahsettiğim iki bitki acaba nelere şifa;

Fesleğen;  iyi bir antioksidandır, mide ağrısına iyi gelir, hazımsızlığa, mide ülserine, ishale, hafif uyku bozukluklarına, ağız içinde oluşan yaralara, solunum ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi çiğ ya da çay olarak tüketildiğinde baş dönemsi ve bağırsak gazlarına da iyi gelir. Aynı zamanda selülit şikayetlerini giderir.

Ayrıca günde 3 defa çiğnenen Fesleğen yaprağının sigarayı bırakmayı kolaylaştırdığı da söylenmektedir.

Migren tedavisi için ise 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, melisa otu ve fesleğen konularak 15 dakika demlenir. Günde 2 bardak 10 gün devam edilebilir.

Diğer şifalandırıcı özelliklerinden ise; Fesleğenden çay olarak faydalanabiliriz.

Aktardan alacağınız kurutulmuş fesleğen yaprağı ile 1 Su bardağı suyun içine1 tatlı kaşığı fesleğen ilave edin ve 10 dk demlendikten içebilirsiniz, 10 günlük tüketim sonunda 2 hafta ara vermeniz tavsiye ediliyor.

Reyhan Otundan ise; Müzmin Öksürük, uykusuzluk, stres, asabiyet, gerginlik gidermek amacı ile, baş ağrılarında, çeşitli sancılarda özellikle adet sancılarında, menopoz dönemine yaklaşmakta olan hanımlar tarafından kullanılması o dönemi daha kolay atlatmalarını sağlar, boğmacada, ateş düşürmede, bağışıklık sistemi güçlendirmede, böbrek sağlığı, göz sağlığı, diyabet,  cinsel sağlıkta, cilt sağlığında özellikle aknelerde, kötü nefesi engeller, iltihaplanmalarda faydalanabiliriz. Ayrıca saçlar için kullanılan Reyhan otu saçların dökülmesini azalttığı gibi gürleşmesini de sağlar.

Reyhan Otundan yapacağımız çayın tarifi ise; 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan otu ilave ediyoruz e 15- 20 dk demledikten sonra içiyoruz. Reyhan bitkisi yaşken çayın tadı bir hayli acı olacağından kurutulmuş olarak tüketmekte fayda var.

Reyhan çayını alerjisi olmayanlar kişiler günde 2-3 defa yemeklerden önce 8 gün tükettikten sonra 2 hafta ara vererek tüketmeleri tavsiye olunur.

Uzun süreli tedavi amaçlı kullanılan reyhan güvenli değildir. Bazı kişilerde kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Kan pıhtılaşmasını azalttığı için cerrahi müdahaleden en az 2 hafta tüketilmesi kesilmelidir. Özellikle çayını Yüksek tansiyonu olanlar, hamileler ve çocukların kullanması uygun değildir.

Hamile ve emziren anneler dahil olmak üzere gıda miktarında kullanılmasında hiçbir sakıncası yoktur.

Unutmayın! Sağlıklı ruh, sağlıklı beden demek, bu yüzden havaların kasvetinin ruhunuzu bozmasına izin vermeyin.

Hepinize Sağlıklı Günler Dilerim.

 

Sevgilerimle,

Nalan Mettin / www.heykadin.com.tr

Doğal Yaşam Uzmanı

  • Site Yorum

2 adet yorum var.

  1. Ayşe dedi ki:

    Merhaba, Ocimum basillicum, lamiaceae(Ballıbabagiller) familyasına ait bitkidir. Türkçesi fesleğen olmakla birlikte, Reyhan yöresel adıdır. Daha farklı yöresel adları da bulunmaktadır. Sevgiler

    • Ayşe dedi ki:

      Lütfen bilmiyorsunuz bari yanlış bilgi yazmayınız. Fesleğen ve Reyhan aynı familya olabilir ama tatları görüntüleri farklıdır. İkisini de yetiştiriyorum.

Bir yorum bırak