h SUMAKLA HASTALIKLARINIZDAN KURTULUN | Heykadın
 

SUMAKLA HASTALIKLARINIZDAN KURTULUN

Paylaş
 

Merhaba Sevgili Okurlarım,

Sizlere bu yazımda, zamanında Kızılderililerin tıp alanında ağrı kesici olarak ve yaralanmalar, kesikler, karın ağrıları ve diğer enfeksiyonlara karşı kullandığı bir baharat olan sumaktan bahsetmek istiyorum.

Sıcak iklimleri seven bu bitki genelde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir.
Kahverengi ve küçük meyveleri olan bir bitkidir. Antepfıstığıgiller familyasından gelmektedir.

Başlangıçta yeşil renkte olan meyvesi olgunlaşma döneminde kırmızıya döner.
Kurutulup sofra tuzu ile öğütülerek baharat olarak kullanılan sumak tat olarak ekşimsi buruk bir tada sahiptir.

Birçok türü zehirlidir, bu yüzden rastgele toplanıp tüketilmemelidir.

Peki sumak hakkında bu bilgilerden sonra ne gibi faydaları var diye sorabilirsiniz!!!

Diyabet hastalarına adeta şifadır!!!

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan diyabet yani şeker hastalığına en iyi tedavi yöntemlerinden biri de sumaktır. Sumak faydaları arasında bulunan insülin direnci diyabet hastalarının kanında bulunan şeker oranının düzenlenmesine yardımcı olur.

sumakla-hastaliklarinizdan-kurtulun-1

Sumağın zayıflatıcı etkisi olduğu da bilinmektedir.

Özellikle akşamları 3-4 kaşık yoğurt içerisine katacağınız 1 kaşık sumak ve pul biber ile Karın ve bel bölgelerinizde daralmalar olacağını Dr. Murat Topoğlu yaptığı programlarda da belirtmektedir.
Artrit gibi kemik rahatsızlıkları ve deri iltihabına fayda sağlar.
İdrar kaçırma, idrar tutamama rahatsızlığına iyi gelme özelliği de bulunmaktadır
C vitamini deposu olan bu şifalı baharat, antioksidan deposudur.
Sağlığımız içinde önemli faydaları bulunan sumak iyi bir iştah açıcıdır.
Diş ağrılarını keser,
Boğaz ağrılarına karşı sumak
Kaynamakta olan yarım litre suyun içine 50 gr sumak yaprağı veya toz haline getirilmiş meyvesi konur, 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra gargara yapılır. Diş eti kanamalarında ise ağız çalkalanır.
Antioksidan özelliği ile yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı kesme özelliği vardır.
Kolesterolü de düzenleyici etkisi vardır
Vajinal akıntılara iyi gelir.
Adet düzensizliği yada adet döneminin kramplı geçmesi gibi durumlarda fayda sağlayan bir bitkidir.
Sumağın anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
İdrarı tutamama hastalığında faydalıdır.
İshali giderir.
Sindirimi kolaylaştırır, rahatlatır. Et yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilir.
İyi bir antioksidandır.
Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Hazmı kolaylaştırır.
Antiseptik yani mikrop öldürücüdür.
Astım, ülserler ve osteoporozu tedavi etmeye yardımcı olur.

Sumak Nasıl Kullanılır?

Sumak genellikle baharat olarak kullanılır. Kokuyu azalttığı için özellikle soğan salatalarında tercih edilir. Ekşi tadı ile salatalarda sevilerek yenen bir baharattır. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak;

Baharat olarak salatalarda, çorbalarda, yemeklerde kullanılabilir. Bununla birlikte tanelerini ezip doğrudan ya da suda bekleterek suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Sumak bitkisinin meyveleri genellikle kaynar suyla beraber çay olarak hazırlanıp tüketilmektedir.

sumakla-hastaliklarinizdan-kurtulun-3

Sumak çayının sağlığa olan faydaları;

Sumak çayı oldukça sağlıklı bir çaydır. Kendine has güzel kırmızı bir rengi olan sumak çayının buzla beraber soğuk çayı da hazırlanabilmektedir. Sumak çayı C vitamini deposudur. Bu nedenle, soğuk algınlığa iyi gelmektedir.

Ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.
• Sumak çayı ishal, dizanteri, boğaz ağrısı, enfeksiyonlar, astım için bir tonik olarak kabul edilmektedir.

Sumak bitkisinin meyveleri genellikle kaynar suyla beraber çay olarak hazırlanıp tüketilmektedir.

Hazırlanışı ise oldukça kolay olan bu tarifte gereken malzemeler sadece 100 gram kurutulmuş sumak ve 1 litre kaynar sudur. Bir tencereye atılan kaynar suyun içine 100 gram sumak dökülür ve 10 dakika boyunca demlenmesi için bırakılır. Daha sonra soğumaya alınan karışım günde 3 kez yemeklerden önce aç karnına tüketilir.
Sumak çayı ekşimsi bir tada sahiptir. Sumak çayının içine metal kaşık sokmadan karıştırın lütfen dilerseniz içine bir kaşık bal ilave edebilirsiniz.

NOT : Yüksek tansiyonu olan kişiler, ya az yada hiç kullanmamalıdır. Aşırı sumak kullanımı kabızlık yapabilmektedir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

Sevgilerimle

Nalan Mettin / www.heykadin.com.tr

Doğal Yaşam Uzmanı

Close
HEYKADIN SOSYAL MEDYADA
Aşağıdaki sosyal medya ağlarından Heykadın'ı takip edebilirsiniz.
Social PopUP by SumoMe