Paylaş |
|
Tweet |
Medicana’da şeker hastalığı ve zararları konulu bir konferans düzenlendi.
Medicana Samsun Hastanesi tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen akademik kurul toplantılarının bu ayki konusu Şeker Hastalığı ve Zararları konusuyla gerçekleştirildi. Medicana Samsun Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi sunumlarıyla katıldı.
Toplantıya başkanlık eden Medicana International Samsun Hastanesi Akademik ve Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Sabri Acar, farklı disiplinlerden uzmanların konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Medicana Samsun Hastanesi Akademik ve Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Sabri ACAR, ‘’Toplumda hızla artış gösteren, ulusal ve uluslararası platformlarda mücadele konusunda sürekli çalışmalar yürütülen şeker hastalığı ve zararları konusunda değerli uzmanlarımızın görüşlerine yer vermek üzere bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz’ dedi.
Toplantıda sırasıyla Şeker Hastalığı genel bilgilendirmesiyle söz alan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Kan; Şeker Hastalığının teşhis ve tedavisi ve komplikasyonları konusunda bilgi verdi.
Şeker hastalığının göze etkileri konusunda bilgi veren Op. Dr. Nurcan Gürkaynak;
“Dünya genelinde her diyabetik hastanın 2’sinde körlük gelişmektedir; bu oran gelişmekte olan ülkelerde daha yüksektir. Tüm dünyada 120 milyon diyabet hastası vardır ve 2.5 milyon kişi diyabet nedeniyle görmesini yitirmiştir. Diyabetik retinopatiyi tedavi etmekte esas amaç, yeni damarların oluşmasını engellemek, böylece hastanın ileride görmesini tamamen kaybetmesini önlemektir” dedi.
Şeker hastalığının Kalp Damar hastalıkları açısından da risk teşkil ettiğinin altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kenan Durna;
“Diyabet hastalığı uzun dönem kontrol altına alınmadığında damarlarda yıllar içinde sertleşme meydana geliyor. Damar sertliği bu hastalarda kalp krizini beraberinde getiriyor. Ateroskleroz denilen damar sertliği yani damar tıkanıklıkları diyabet kaynaklı kalp hastalıklarının başını çekiyor. Diyabet, endotel denen damar içindeki hücre örtüsünün yapı ve fonksiyonunu bozduğundan damar sertliği daha hızlı ve kolay oluşuyor.
Tüm vücut damarlarında daralmalar oluşuyor. Damar daralmaları kalpte meydana geldiğinde krize, boyunda inme ve felçlere, böbrekte ciddi kontrolsüz yüksek tansiyona, bacakta ise, ayak ve bacak kesilmesine kadar gidebilen kanlanma bozukluklarına neden olabiliyor” diye konuştu.
Şeker Hastalığının Nörolojik komplikasyopnları konusunda bilgi veren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi;
“Nöropati diyabetin ağır sonuçlarından biridir. Bunu önlemenin en etkili yolu kan şekerinizi sıkı biçimde kontrol altında tutmaktır. Araştırmalar sıkı kan glikozu kontrolünün diyabetik sinir tahribatı riskini yüzde 60 oranında düşürdüğünü gösteriyor. Ancak bir kez nöropati oluştu mu, sıkı kan şekeri kontrolü de fayda etmez. Diyabetlilerin yüzde 60 ile 70’inde nöropati ortaya çıkar, ancak ilk başlarda herhangi bir belirti fark edilmeyebilir” dedi.