h RAMAZAN'DA SUSUZLUĞA DOĞAL ÇÖZÜM | Heykadın
 

RAMAZAN’DA SUSUZLUĞA DOĞAL ÇÖZÜM

Paylaş
 

Merhaba Sevgili okurlarım,

Umarım Ramazan ayınız huzurlu ve sağlıklı geçiyordur.

Bu yazımda sizlere biraz Osmanlı döneminde Ramazan ayında  susuzluklarını nasıl giderdiklerinden bahsedeceğim ve sizlere küçük pratik önerilerde bulunacağım.

Zengin Osmanlı sofralarında su yerine çiçek ve meyvelerden yapılan şerbetlerin içildiğini biliyor muydunuz?

Ramazan ayının yaza denk gelmesi ve sıcaklığın giderek yükseldiği şu günlerde, sağlıklı beslenmek susuz kalmamak daha çok önem kazandı. Oruç tutarken susuzluk ile baş etmek sıcak yaz günlerinde daha da zorlaştı.

Sahurdan itibaren kaybettiğimiz su miktarını Kaybettiğimiz su ihtiyacını, içerisinde glikoz-fruktoz şurubu kullanılan meyve suları ve gazlı içeceklerle karşılamak yerine sağlıklı içeceklerle tamamlayabilirsiniz.

Evinizde şeker pancarından elde edilen doğal şekerle sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz.

Bunlara birkaç örnek vermek istiyorum;

KIZILCIK ŞURUBU;

Malzemeler

1 kg Kızılcık

2 buçuk lt. su

1.5 su bardağı şeker

Kızılcık şerbeti nasıl yapılır?

Kızılcıkları yıkayıp tencereye alın.

Üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın

Kaynamaya başladıktan itibaren 15 dakika daha kaynatıp altını kapatın.

Sık bir süzek veya tülbentten süzün. Şekerini ilave edip karıştırın.

Oda sıcaklığına gelene kadar dışarda bekletip, soğuması için buzdolabına kaldırın. 

ramazanda-susuzluga-dogal-cozum-nalan-mettin-serbet-3

REYHAN ŞERBETİ;

Malzemeler

1 demet reyhan

8 su bardağı su

7 yemek kaşığı şeker

5-6 diş limon tuzu (Ben artık 1 silme yemek kaşığı ekliyorum)

Varsa yarı sıkılmış limon kabukları

Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Reyhanları yıkayıp, elinizle bir kaç parçaya bölün. Sürahiye koyup üzerine kaynar su ve şekeri ekleyin. Şeker eriyince limon tuzunu ve limon kabuklarını ilave edin ve soğumaya bırakın. (Limon tuzu eklenince rengi koyu pembe olacak) Dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Bardağa buz ekleyerek servis edin.

 ramazanda-susuzluga-dogal-cozum-nalan-mettin-serbet-2

BÖĞÜRTLEN SUYU ŞERBETİ;

Malzemeler

1 kg. böğürtlen

Üzerini 2 parmak geçecek kadar su

Arzunuza göre şeker(Ben  10 bardak suya 1.5 bardak şeker olacak şekilde ayarlıyorum)

1 tatlı kaşığı limon tuzu

Böğürtlen şerbeti nasıl yapılır?

Böğürtlenleri yıkayıp sap kısımlarını koparın. Tencereye alın ve üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.

Ocağın alın ve kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika süreyle kaynatmaya devam edin. Sonra altını kapatın.

1 saat kadar bu şekilde bekletip, ince ve sık bir süzekten başka bir tencereye süzün. Sakın süzeği sıkmayın. Yoksa böğürtlen şerbetiniz bulanık bir renk alır.

Henüz sıcakken damak tadınıza göre şekerini ekleyin. Eğer şerbet ekşiyse biraz su ilave ederek tadını ayarlayın.

Ekşisi size az geldiyse, 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ekleyin. En geç 1 hafta içinde tüketin.

Şayet bu şerbeti kışa saklamak isterseniz; Tıpkı vişne suyu konsantresinde olduğu gibi, süzdükten sonra şekerini fazlaca atıp cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın veya güneşte bekletin. Sonra sıcakken kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Serin bir yerde bekletin.

ramazanda-susuzluga-dogal-cozum-nalan-mettin-serbet-4

ŞEFTALİ ŞERBETİ;

Malzemeler

3 Kilo şeftali

1.5 kg şeker

4 adet karanfil

2 lt su

1 adet limon kabuğu rendesi

1 çay kaşığı limon suyu

Şeftali’nin kabuklarını soyup küp küp doğrayın derin bir tencereye önce şeftali, şeker, karanfil, limon kabuğu

Afiyet  Olsun.

Hepinize Huzur ve sağlık dolu günler dilerim.

 

Sevgilerimle

Nalan Mettin / www.heykadin.com.tr

Doğal Yaşam Uzmanı

Close
HEYKADIN SOSYAL MEDYADA
Aşağıdaki sosyal medya ağlarından Heykadın'ı takip edebilirsiniz.
Social PopUP by SumoMe