Paylaş |
|
Tweet |
Özel İçerik: Heykadin.com.tr
Cerrahi dışında kesin tedavisi olmayan myom ameliyatları sonrası , hastalar kısa sürede normal yaşantısına dönebilmektedir.
Medicana International Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün; Myomların çocuk sahibi olmaya engel olduğunun altını önemle çizerek, 10 yıl önce myom ameliyatı olmuş olan , 37 yaşında, 15 yıllık evli olan hastanın da kendilerine artan şikayetleri ve bebek sahibi olma arzusuyla tedavi olmak için başvurduğunu, yapılan muayene sonrası hastaya myom teşhisi konulup ameliyat önerdiklerini belirtti.
Ameliyat esnasında hastanın rahminden en büyüğü 5×6 cm boyutlarında 42 adet myom çıkarıldığını sözlerine ekledi.
Rahmin kendi kas liflerinden gelişen miyomlar, ailesinde miyom olan kadınlarda daha çok görülmektedir. Üreme çağındaki kadınlarda miyomların görülme oranları %15-20 arasındadır. Gebelikte yüksek östrojen düzeyine bağlı olarak daha fazla büyümektedirler ve büyüyen miyomlar fetüsü iterek düşüklerin yaşanmasına yol açabilmektedir. Menopoz döneminde ise östrojen hormonunun azalmasıyla miyomlar azalmakta ve küçülmektedir.
Miyomlar, genellikle sınırları belirgin ve iyi huylu kitleler olsalar da, büyüme ve kan akımı hızları ultrasonla kontrol edilerek çok nadir de olsa kötü huylu bir tümör sarkom olma olasılıkları değerlendirilmelidir.’’ diye belirtti.