h Cennet Meyvesi | Heykadın
 

Cennet meyvesi

Paylaş
 

Çok sıcak dedik bunaldık, bıktık bitsin dedik ve o yazın arkasından beklenen Sonbahar kapıda göründü….. Sonbaharın ilk günlerine girdiğimiz bu, günlerde sizlere Sonbahar mevsiminin en ünlü ve en faydalı ama kıymeti bir o kadar çok bilinmeyen Cennet MEYVESİ ya da diğer adı ile Trabzon Hurmasından bahsetmek istiyorum.

Trabzon hurmasının ana vatanı Çin ve Japonyadır. Japonya’da halk bu meyveyi ”Japon Hurması” olarak adlandırırken, Amerikalılar ”Enerji Çubuğu” diye adlandırmışlardır.

Türkiye’de Karadeniz kıyılar ile Hatay ve Antalya civarında yetişmektedir.

Trabzon Hurmasının kendine has bir tadı vardır, buruk hafif ekşimsi ki ona bu buruk tadı veren Tanin dir. Tanin çayda da olan bir maddedir. Meyve olgunlaştığında bu tat kaybolur. Lokum gibi bir tad’a dönüşür.
Sizlere öneri olarak; satın alırken birkaç tanesini olgun birkaç tanesini ham almanızdır. Bir gece buzdolabında bekleteceğiniz ham Hurma ertesi gün lokum gibi leziz olacaktır.

Hem posası hem de kabuğu iyi lif kaynağı olan meyve de bol miktarda protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.

cennet-meyvesi-3

Vitamin deposu olan bu meyve, güneşin en sakin ve faydalı olan zamanında olgunlaştığı için tam bir besin ve lif deposudur.

Trabzon hurması kabuğundaki pigmentlerin tümör önleyici etkisinden dolayı tedavi için potansiyel görülmüştür.

Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu yönündedir.

*İçeriğindeki antioksidanlar, özellikle yaşlılarda göz sağlığı için oldukça önemlidir.

*Bağırsak florası için mükemmel bir meyvedir.

*Rahimde bulunan kasları kuvvetlendirir.

*Balgama ve öksürüğe iyi gelmektedir.

*Doğum esnasında ve daha sonrasında kanamaları önler.

*Aç karnına tüketildiğinde bağırsaktaki asalakları öldürür.

*Sindirim sistemini rahatlatır

cennet-meyvesi-2

*Tansiyonu düşürür.

*Sindirim sistemini rahatlatır.öldürür

*Hafızayı güçlendirir. Yaşlanmayı geciktirir. Dinç tutar.

*Cinsel aktiviteyi artırır.

*Doğum sancısını en aza indirir.

*Özellikle yeni doğum yapan kadınların tüketmesi gereken bu besin, doğumda kaybedilen enerjinin ve kanın normal seviyeye gelmesinde önemli bir rol oynuyor.

*Hamilelerin sütünü artırır.

*Aynı zamanda günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır.

*İştah açar

*Mideyi kuvvetlendirir.

*Mide gastritini önler.

*Bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.

*Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cildi ve saçı güzelleştirmektedir.

*Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını korumak için Trabzon hurması tüketilmesini önerilmektedir.

*İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi gelmektedir.

Yoğurt ile tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlar, diyet yapanlar için de son derece uygundur.
Yılın 12 ay boyunca tüketebilirsiniz. Diğer meyvelere nazaran bekledikçe besin gücü artmaktadır. Sizlere güzel pratik bir Hurma tatlısı tarifi vermek isterim;

Olgun Trabzon Hurmasını kaşıkla ezdikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, ince muz dilimleri ve tarçın ile ağzınıza layık son derece sağlıklı bu tatlıyı afiyetle tüketebilirsiniz.

Önemli not: Trabzon hurması olgunlaşmadan yememek gerekir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

Sevgilerimle

Nalan Mettin / www.heykadin.com.tr

Doğal Yaşam Uzmanı

 

Close
HEYKADIN SOSYAL MEDYADA
Aşağıdaki sosyal medya ağlarından Heykadın'ı takip edebilirsiniz.
Social PopUP by SumoMe